Kamvulsels

Afmetingen
65 x 33 x 7 cm
Discipline
Techniek kunstwerk
Beschrijving
Bronzen lijst met daarin achter glas een gevulde kam en een verzameling 'kamvulsels'
Dit kunstwerk behoort tot de serie
Bijkomende info :
  • La Paz, 2001-2008
  • Haar, plastiek, brons, glas, inox, rubber
  • Afmetingen inclusief kader: 33 x 65 x 7 cm
  • Inscripties: 2004 (jaar waarin kader gemaakt werd), Kamvulsels, Johan Bollen

De hangsculptuur genaamd Kamvulsels kwam tot stand tussen 2001 en 2008. In die jaren verzamelde ik de haarbollen die zich in mijn kam vormden. Als ik mijn haar kamde liet ik de in de kam achtergebleven haren daar zitten. Ik ontdeed de kam slechts van de haren als er geen haar meer bij kon. Dan nam ik de alzo gevormde 'rechtshandige' haarbol uit de kam en bewaarde hem. Een groot deel van de alzo gevormde haarbollen plaatste ik achter glas in een bronzen kader. De kam zelf, met nog één haarbol erin, legde ik bij de haarbollenverzameling in de kader, en ik kocht een nieuwe kam.

 

Zo'n haarbol op zich heeft een zekere esthetiek mijns inziens, maar dat is niet de essentie van Kamvulsels. Waarom iets bewaren wat traditioneel wordt weggeworpen? Waarom het zo'n duurzame bescherming geven in de vorm van een bronzen kader? Iets gelijkaardigs deed ik met snot in het werk 'Snoteter'. En ik verzamel ook nog steeds mijn vinger- en teennagels. Ik zie dit niet als een obsessie, wel als een vorm van communicatie.

Mogelijke verklaringen die naar mijn persoonlijkheid zouden kunnen wijzen laat ik aan anderen over. Iemand zei me eens dat ik alles gebruiken kan. Wie weet. Ik wil wel de nadruk leggen op het verband dat ik meen te zien met wat ik opruimwerken, reparatiewerken en restwerken noem, die gebruik maken van grondstoffen die de aarde niet uitputten, of waarbij de productie van afval vermeden wordt. Het gaat hier om symbolische daden, maar ook om het scheppen van mogelijkheden werken te maken die ethisch verantwoord zijn. Geen kunst omwille van de kunst, maar kunst omwille van het leven.

Pièce unique.

JB 27-02-2012

https://www.expoo.info/ne/expoo/lapaz_2001-2008_2/kamvulsels.html

https://www.expoo.info/ne/expoo/lapaz_2001-2008_2/kamvulsels_info.html

Pièce unique met certificaat.

Wil je dit werk bekijken in de MixArt Galerie ? Contact : Hugo Tanghe +32(0)485 52 08 53
Prijs kunstwerk
Op aanvraag
Dit werk behoort tot de selectie STERK WERK
Sterk Werk Logo

INTERESSE / KOPEN ?

Ik wens
Adres (optioneel)
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

Meer werken van deze MixArt Kunstenaar